new

Sunday, September 6, 2009

Menu ku dan resepi baru.......

Salam semua,

Kelmarin, kami sekeluarga dijemput untuk berbuka bersama dengan saudara my hubby..... sebenarnya aku merancang untuk memasak masakan yang lain memandangkan yg memanggil nie saudara hubby dan orangnya ramai so aku tukar menu...... Oh ya, sebelum tu..aku memasak juga untuk majlis tahlil my sis..... aku buatkan dia "Ikan with manggo"

Ikan ni diperap dengan tepung...

Hasilnya :

Menu untuk dibawa pula : Aku masak nasi pulut, ayam rendang dan sambal ikan bilis [ kalau sini di panggil ikan pusu kering]......

Memandangkan hubby ingin pergi berjalan, aku pesan pada hubby untuk belikan aku kuih "pulut panggang "..... kuih ini dibuat dari beras pulut yang kemudiannya akan di isikan dengan daging atau udang yang telah dimasak.................

Hari nie, pagi tadi aku telah membuat 2 resepi...yang aku dapat dari kawan blogger yang baru... Cg Liza [ thx u 4 let me copy n buat ] and from Zuin ..........

Yang ni dipanggil "Vico" seperti membuat kek batik.......
Bahan-bahannya :

Setelah semua bahan dimasak, dibuat dalam loyang dan ditekan....
Setelah itu ditabur atasnya dengan nestum tau oat.....ini bahagian kegemaran anak-anak ku...
Ni resepi Zuin...... "puding oreo" tapi aku dah jadikan "Puding cream-O" hehehe
Bahan-bahannya :
Nestle cream 3 tin [ aku rasa tak cukup lah]
Fresh Milk
Biskut Marie
Biskut Oreo
Susu Manis
Caranya : Nestle krim dan susu manis digaul...[manisnya ikut suka sendiri], lepas tu celup biskut Marie ke dalam susu segar tu susun dlm loyang sehingga penuh, tuangkan nestle yg telah di gaul tadi, lepas tu celup b. oreo pula, susun juga seterusnya tuang lagi nestle krim tu....buatlah seberapa tinggi yang korang mahu......

Ini lapisana ke dua, oreo.....Setelah selesai...simpan dalam peti ais / sejuk.....tunggu lah sehingga waktu berbuka.....

Lepas ni, aku nak rehat sekejap....... Hemmm, menu ku untuk berbuka hari ni.....

Aku belum fikir lagi...... tp rasa-rasa nak makan nasi goreng kampung, ayam salai, mee goreng... ntah mana satu yang nak dibuat....

Apa pa pun Selamat berpuasa semua...........

Senyum dan ceria selalu,

9 comments:

Liza said...

salam..banyak makanan untuk persungkaian...mesti buncit perut after sungkai...hehehe. Vico cake mesti ada di puasa ini...kanak2 suka sangat makan kek terutama yang berpuasa...maklum liar bulan ramadan..

Liza said...

I mean liur puasa bulan ramadan..typing error

Syuhada Kamal said...

salam mummy, bestnye kek batik +oreo tu..biase sy mkn ltk biskut meri je, tu pun dah lama tak mkn..terliur tgk...:)

iza~de~bintang said...

waaa sedapnya kek batik :)

p/s: kak leeya datang on 14? oohh my..iza dah balik kampung lah kak leeya huhu.. tahun ni special sikit iza akan bercuti lebih lama berbanding tahun2 sebelum ini. supaya dapat spent time yang lebih dengan mak dan abah. 12 sept iza dah balik kedah.

Zhoe Wynz said...

aisehhhhhhhhhhhh

membuat yaaa.. hehehehe

nyum nyumzzzz....

rindu ku masakan kita eh... eyh cana kan diet ni aku ah hahhaa

ummumishkah said...

Meriah betul dapat mummy hanan ni! :)

Mummy Hanan said...

Salam:

Liza : au...lurus tu... anak2 ku suka jua ngan kek vico atu...yummy nya...

Syuhada : hemm cubalah.... sedap tau...hehehe...

Iza : tak pe....selamat bercuti ye.. nie mesti windu ngan org2 kat kg..terutama mak dan abah..... seronok tu....

Zuin: atu banar bah....cana kan diet... tp aku suka org makan makanan ku....lagi cia kalau kana puji...hik 10x

UM: biasalah untuk anak2...lagipun anak2 sya suka makan...

CHEF AWANGG said...

Nyaman nampak kita punya masakan.. boleh ler belajar...saya nih orang malaysia (kelantan )..boleh kali eh..hehe blog saya resepienak.blogspot..buleh lah kita
bertukar-tukar resepi..makasih..salam

Mummy Hanan said...

Salam,

Chef Awang : bule eh...sekadar betukar resepi...tp banyak dah di post dlm n3 yg lama.... silakan ambil tah mana2 yg tepakai....