semua,
hari ini, aku dan hubby saja membuat masakan untuk dimakan tengah hari tadi.....
Hah ini dia, "Nasi Briyani dan Ayam Briyani Bombay "
Resepinya: sebenarnya aku dan hubby ikut-ikut saja mana2 resepi yg ada...
Untuk nasi :
Bawang putih , bawang bombay [ banyakkan sedikit dari bwg putih ye ] , dan halia . semua ini dikisar.... , kayu manis, bunga lawang, pulaga, cengkih, gunakan lah mana2 serbuk untuk briyani [ yg dalam paket ] campur air sedikit, kalau mahu pedas boleh tambah serbuk cili, lada merah, lada hijau, tomato, daun ketumbar dan daun pudina.
Cara membuatnya :
Beras basmati / briyani direndam 1 jam....
Pada periuk lain : bubuh minyak, masukkan KM, BL, P, C.....seterusnya masukkan bahan kisar tadi.....masukkan serbuk briyani tadi, campur air sikit, gaul sehingga sebati dan keluar minyak..masukkan pula, LM, LH, T, DK dan DP. gaul lagi....sehingga wangi bau...
Toskan beras masukkan ke dalam rice cooker , campurkan bahan yang di masak tadi dan gaul....
campur lagi air...dan masak lah seperti biasa....
Ayam :
Bahannya sama, cuma masukkan saja ayam......masaklah sehingga ayam masak dengan api yg sederhana .....
Masakan kedua : malam nie saja aku buat kuih yang menggunakan paiti.....
Resepi ini aku dapat dari UmmiRosma...thx u dear eventhough apa yg aku buat tu belum sempurna tapi menjadi....
Untuk intinya : aku guna udang, ketam, ubi kentang dan lobak merah... dan apa apa lagi yang korang suka.... Cara memasak : tumis bawang putih.... masukkan ubi, lada kisar, udang, ketam ..gaul ..setelah itu masukkan lobak merah..gaul lagi dan seterusnya masukkan sos cili maggi, garam, msg dan gula..jika mahu...
Untuk cupnya [ haha betulkah tidak ] :
5oo gm tepung beras, 200 gm tepung gandum, 50 ml air [ lihat pada keadaan tepung kalau masih keras, tambah sedikit-sedikit saja ] dan 1 biji telur...gaul semua bahan ini....
Panaskan minyak dan setelah pasti yg minyak telah panas... buatlah menggunakan alat paiti tersebut....
Ini paiti yang ku buat....
Hah UmmiRosma, inilah percubaan pertama tadi... kata my hubby sedap..... but l hav to improvised my skill for the skin.....hemmphhh
Selamat mencuba n lots of love,
2 comments:
MH.....look yummy eh...are the paitee pastry crispy? I like the fillings..so rich...!
*winks* Just can't wait to have the acuan paitee...
Anyway tnx to your hubby and his bro for buying the acuan straight from KL...
yep. but l think need a lot improvment of the tepung...but its crispy.....
Belum dpt membawa, blum handal bah....
Sok nsya allah ko bawa acuan mu..ko pulang cuba....hehehehe
Post a Comment