new

Sunday, May 17, 2009

Masakan ku..

Salam semua,

Kelmarin hubby aku kata, ada org pesan makanan dari dapur ku.... So..Thinkingfikir punya fikir aku buatkan je nasi putih , ayam masak halia, daging masak black pepper, sambal pusu dan juga sedikit sambal pedas [ masak ala ndonesia--> jgn heran kat sini sambal nie famous ].....

Macam biasa semua masakan nie aku simpan kat kontaner.... senang lah org-org tu nak makan, tak payah fikir2 nak cari pinggan kan...kan...

Aku sempat ambil gambar daging, pusu n ayam... hah nie lah gambarnya...
Untuk hari nie, aku belum tfikir nak masak apa... entah kenapa tetiba je batuk ku menyerang kembali...badan pun mula tak sedap....rasa ngantuk pun ada...hemm lepas nie layan tido Sleepingkejap....heheheheROTFL
Senyum selalu

3 comments:

sweethOneY said...

sambal pusu tu apa eh kak ? :D

Durrah Fatiha said...

Salam mummy Hannan,
mmm... bestnya. Terliur tengok ayam kat dlm gambo tu. Mintak recipe, boleh? He..he.

Mummy Hanan said...

Salam :

sweethOney : sambal pusu itu dimasak dari: kalau kat sana panggil ikan bilis kecil [ hah kat sini kta org panggil ikan pusu[ , dimasak dgn bwg besar, cili kisar,add msg n salt n kalau nak rasa manis2 bg gula le... jd le sambal pusu tu..... hehehe
akk harap adik faham ye...

Durrah Fatiha : boleh.. senang je tu resepi dia..ayam diperap dgn sedikit sos tiram,kicap cair, tepung jagung n minyak bijan...[ utk mau sedap goreng sekejap ]
Untuk memasak : masukkan halia, jagung [ baby corn], gaul lepas tu masukkan ayam, dan bagi lagi bhan yg sama dengan pemerap td...gaul lagi... dah masak le tu...
Selamat mencuba ye....